Wat zijn de eisen en normen voor de luchtkwaliteit in parkeergarages?

luchtkwaliteit in parkeergarages

De luchtkwaliteit in parkeergarages moet voldoen aan bepaalde eisen en normen (NEN2443) om de gezondheid en veiligheid van gebruikers te waarborgen. Als uit NEN 2443 blijkt dat gasdetectie noodzakelijk is voor de betreffende parkeergarage dan is het meten van koolmonoxide (CO) en LPG (LEL) noodzakelijk. Stikstofdioxide (NO2) is een belangrijke aanvulling hierop. De algemene richtlijnen voor de luchtkwaliteit zijn als volgt:

Koolmonoxide (CO)
Stap 1: CO-concentratie lager dan 60 ppm; ventilatie 0,3 × maximale ventilatie.
Stap 2: CO-concentratie hoger dan 60 ppm en lager dan 100 ppm; ventilatie 0,6 × maximale ventilatie.
Stap 3: CO-concentratie hoger dan 100 ppm; maximale ventilatie.
Stap 4: CO-concentratie boven 150 ppm; ontruiming en maximale ventilatie.

LPG (LEL)
Stap 1: Bij een gemeten LPG-gehalte van de lucht groter dan een volumefractie van 10 % LEL moet de maximale ventilatie worden ingeschakeld.
Stap 2: Bij een gemeten LPG-gehalte van de lucht groter dan een volumefractie van 20 % moet de ontruimingsalarminstallatie, worden ingeschakeld.

Stikstofdioxide (NO2)
Stikstofdioxide (NO2) wordt in een parkeergarage gemeten in een meetbereik van 0…10 ppm. Ons advies voor alarmwaardes met deze NO2 detector in parkeergarages is 2ppm voor maximaal ventileren en 4 ppm voor ontruiming.

N.b. het meten is niet direct verplicht maar wordt wel veelvuldig toegepast in garages en werkplaatsen omdat diesels NO uitstoten.

Hoe wordt de luchtkwaliteit gemeten?

Om de concentratie van schadelijke gassen in parkeergarages te monitoren dient de eigenaar van de parkeergarage te zorgen dat de luchtkwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd en ventilatiesystemen en gas detectoren goed functioneren. De CO-detectie-installatie moet bestaan uit detectoren aangesloten op een centrale en moet voldoen aan minimumeisen voor CO-detectoren volgens NEN-EN 50545. De LPG-detectie-installatie moet bestaan uit detectoren aangesloten op een centrale en moet voldoen aan de minimumeisen volgens NEN-EN 60079-29-2.

Onderhoudsbedrijven als Notra worden hiervoor ingehuurd om deze te plaatsen of periodiek te inspecteren, kalibreren en te onderhouden. De CO-detectie-installatie moet worden onderhouden volgens NEN-EN 50545. Er moet een haalbaarheidskalibratiesysteem worden toegepast. De LPG-detectie-installatie moet worden onderhouden volgens NEN-EN 45544-4. Er moet een haalbaarheidskalibratiesysteem worden toegepast.

Welke rol spelen gas detectiesystemen in een parkeergarage?

Gas detectoren dienen te worden geïnstalleerd op strategische locaties binnen de parkeergarage om continu de concentraties van schadelijke gassen te monitoren. Deze detectoren moeten periodiek worden onderhouden en gekalibreerd om een betrouwbare werking te garanderen.

Bij Notra werken we al jaren met de producten van Kimessa als het gaat om het inregelen van professionele en betrouwbare gas detectiesystemen in parkeergarages. Denk hierbij aan de CANline centrales en de 4-20 mA output en Digital Output meetkoppen. Volgens de richtlijnen van de NEN2443 kunnen wij u adviseren hoe en waar u het beste de gasdetectie kunt plaatsen. Wij komen kosteloos op locatie om dit te bepalen en kunnen u eventueel ook voorzien van tekeningen. Om het geheel compleet te maken leveren wij ook de LUTO’s die aan de laatste eisen van de NEN2443 voldoen. Ook hier worden diverse eisen aan gesteld.

Noodstroomvoorziening CO-/LPG-detectie-installatie
Vanwege het doel en de (mogelijke) integratie of koppeling van de CO-/LPG-detectie- installatie met een brandmeldinstallatie, moet de capaciteit van de noodstroomvoorziening ten minste gelijk zijn aan de capaciteit van de brandmeldinstallatie volgens NEN 2535, zijnde 30 minuten in alarmtoestand bij een volledige belasting. Storingen aan deze noodstroomvoorziening moeten op dezelfde manier worden gesignaleerd en doorgemeld als storingen aan de brandmeldinstallatie.

Wij hebben analoge systemen die interessant zijn als het gaat om vervanging van uw huidige systeem als dat op die manier is aangesloten. Zeker voor nieuwe installaties is ons digitale systeem een uitkomst. Hiermee realiseert u een aanzienlijke kostenbesparing op installatiewerk. Vanuit onze centrale gaan we met een digitale BUSkabel naar de (verschillende soorten) detectors en de alarmgevers (CWED68).

Bent u op zoek naar een professionele, betrouwbare en veilige oplossing die zich de afgelopen jaren ruimschoots heeft bewezen? Neem dan contact met ons op. Notra  staat voor u klaar om u te voorzien advies, implementatie en onderhoud van gas detectiesystemen voor uw parkeergarage. Notra is ISO 9001 en VCA gecertificeerd, en al onze medewerkers zijn in het bezit van een VCA-certificaat.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.