Atex certificering

Advies Verkoop Onderhoud

Atex certificering

Atex-certificering is een belangrijk aspect voor bedrijven die te maken hebben met explosiegevaarlijke omgevingen. Door het volgen van de Atex-richtlijnen en het implementeren van gecertificeerde apparatuur en systemen kunnen bedrijven de veiligheid waarborgen, wettelijke vereisten naleven en de risico’s van explosies en ongevallen minimaliseren.

Het certificeringsproces omvat een grondige risicobeoordeling, classificatie van gevaarlijke zones, keuze van apparatuur, installatie en onderhoud, en documentatie van conformiteit. Door te streven naar Atex-certificering dragen bedrijven bij aan een veiligere werkomgeving voor hun werknemers en versterken ze hun reputatie op het gebied van gezondheid en veiligheid.

atex certificering

Wat is Atex certificering?

Atex-certificering verwijst naar het voldoen aan de Europese richtlijnen betreffende explosieve atmosferen. Het omvat een reeks wettelijke vereisten die bedrijven moeten naleven om de veiligheid van werknemers en apparatuur te waarborgen wanneer ze werken in omgevingen waarin explosiegevaar kan bestaan.

Soorten Atex certificering

Er zijn verschillende soorten Atex-certificeringen, die specifiek gericht zijn op verschillende aspecten van explosieve atmosferen. Hier zijn enkele van de belangrijkste certificeringen:

Atex 114, vroeger bekend als Atex 95, richt zich op apparatuur die wordt gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen. Het waarborgt dat de apparatuur voldoet aan de relevante veiligheidsnormen en geschikt is voor gebruik in dergelijke omstandigheden.

Atex 153, voorheen bekend als Atex 137, heeft betrekking op de veiligheid en gezondheid van werknemers die werken in explosiegevaarlijke omgevingen. Het zorgt ervoor dat bedrijven de nodige maatregelen nemen om de risico’s te beheersen en de veiligheid van hun werknemers te waarborgen.

Atex Ex-keur: Dit is een certificering die wordt toegekend aan elektrische apparatuur en componenten die worden gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen. Het geeft aan dat de apparatuur voldoet aan de vereisten voor explosieveiligheid en geschikt is voor gebruik in dergelijke omstandigheden.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte certificeringen en classificaties kunnen variëren afhankelijk van het specifieke land en de toepasselijke wetgeving.

Hoe ziet het Atex certificeringsproces er uit?

Het proces van Atex certificering omvat verschillende stappen die bedrijven moeten volgen om aan de richtlijnen te voldoen:

1. Risicobeoordeling
Een grondige risicobeoordeling moet worden uitgevoerd om potentiële gevaren in verband met explosieve atmosferen te identificeren. Deze beoordeling helpt bij het bepalen van de benodigde maatregelen om de risico’s te minimaliseren.

2. Technische documentatie
Bedrijven moeten gedetailleerde technische documentatie verstrekken waarin de kenmerken en eigenschappen van de apparatuur worden beschreven. Deze documentatie moet voldoen aan de vereisten van Atex-certificering.

3. Inspectie en testen
Inspectie en testen van apparatuur en installaties zijn essentieel om te garanderen dat ze veilig en geschikt zijn voor gebruik in explosieve omgevingen. Deze testen moeten worden uitgevoerd door erkende instanties.

4. Certificering en markering
Na succesvolle inspectie en testen ontvangt het bedrijf het Atex certificaat. De gecertificeerde apparatuur moet worden gemarkeerd volgens de richtlijnen, zodat duidelijk is dat het voldoet aan de veiligheidsnormen.

Wat zijn de voordelen van Atex certificering?

Een Atex-certificering biedt verschillende voordelen voor bedrijven die werken in explosiegevaarlijke omgevingen. Hier zijn de belangrijkste voordelen:

– Veiligheid voor werknemers
– Voldoen aan wettelijke voorschriften
– Verhoogde betrouwbaarheid van apparatuur
– Verminderde risico’s op ongevallen en explosies
– Toegang tot markten waar Atex certificering vereist is

Kortom, een Atex-certificering biedt bedrijven aanzienlijke voordelen op het gebied van veiligheid, wettelijke naleving, markttoegang en reputatie. Het helpt bedrijven om de risico’s te beheersen en een veilige werkomgeving te creëren in explosiegevaarlijke omgevingen.

De toegevoegde waarde van Notra

Notra is dé specialist in gasdetectie explosieveiligheid en al bijna meer dan 25 jaar een betrouwbare partner op dit gebied. Notra is VCA en 9001 gecertificeerd en uw aanspreekpunt voor advies, productlevering, installatie, in bedrijfstelling en onderhoud. Tevens kunt u bij ons terecht voor verhuur van gasdetectie producten, trainingen en cursussen.

Wij zijn bereikbaar via email op info@notra.nl. Telefonisch kunt u ons bereiken op telefoonnummer +31 713619207.

Vertrouwd door 3000+ klanten

Al meer dan 30 jaar werken wij vanuit Noordwijk voor bedrijven die te maken hebben met toxische gassen en explosiegevaarlijke gassen. Daarnaast werken we samen met de maritieme sector, de overheid en diverse instanties. Wij hebben het vertrouwen van 3000+ klanten, van de multinationals tot het MKB.

 

Waarom kiezen voor Notra?