Atex Zone

Advies Verkoop Onderhoud

Atex Zone

In industriële omgevingen waar potentieel explosieve atmosferen kunnen voorkomen, is het essentieel om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Een belangrijk begrip in dit verband is de ATEX Zone. De ATEX Zone speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid in explosiegevaarlijke omgevingen. Door de ATEX Zones te identificeren, de juiste maatregelen te nemen en veiligheidsrichtlijnen strikt op te volgen, kunnen bedrijven de risico’s minimaliseren en een veilige werkomgeving creëren voor hun werknemers en het milieu.

Wat is de Atex Zone?

De term “ATEX” is afkomstig van de Franse woorden “Atmosphères Explosibles” en verwijst naar de Europese richtlijnen voor explosiegevaarlijke omgevingen. De ATEX Zone is een specifiek gebied binnen een industriële omgeving waar explosieve atmosferen kunnen ontstaan. Deze atmosferen kunnen worden veroorzaakt door de aanwezigheid van brandbare stoffen, zoals gassen, dampen, nevels of stofdeeltjes.

Atex zone

Hazardous areas are defined as: “Zones” under worldwide IEC standards (such as ATEX in Europe) and “Divisions” under North American NEC standards.

Welke Atex Zones zijn er?

De ATEX-richtlijn verdeelt de zones in twee categorieën: ATEX Zone 0, ATEX Zone 1 en ATEX Zone 2 voor gasexplosiegevaarlijke omgevingen, en ATEX Zone 20, ATEX Zone 21 en ATEX Zone 22 voor stofexplosiegevaarlijke omgevingen.

ATEX Zone 0 (gas) of ATEX Zone 20 (stof):

Een omgeving waarin een explosieve atmosfeer continu, langdurig of regelmatig aanwezig is of waarschijnlijk aanwezig zal zijn. Deze explosieve atmosfeer dient groter dan 10% van de bedrijfstijd te zijn. In deze zones moeten explosieveilige apparatuur en veiligheidsmaatregelen worden toegepast. Ex i is hiervoor de geschikte beschermingsmethode die Notra aanbiedt

ATEX Zone 1 (gas) of ATEX Zone 21 (stof):

Een omgeving waarin een explosieve atmosfeer af en toe kan optreden tijdens normaal bedrijf. De waarde dient te vallen tussen > 0,1% maar <10% van de bedrijfstijd. In deze zones moeten explosieveilige apparatuur en veiligheidsmaatregelen worden toegepast. Ex p, Ex d en Ex e zijn hiervoor de geschikte beschermingsmethode die Notra aanbiedt, naast Ex i.

ATEX Zone 2 (gas) of ATEX Zone 22 (stof):

Een omgeving waarin een explosieve atmosfeer niet waarschijnlijk is tijdens normaal bedrijf en als dit wel gebeurt, zal dit slechts voor een korte periode zijn. In deze zones zijn explosieveilige apparatuur en veiligheidsmaatregelen vereist. Naast bovenstaande beschermingsmethodes, kan hier ook Ex pz, Ex nr, en Ex nc worden ingezet die Notra aanbiedt.

De classificatie van ATEX-zones helpt bedrijven om de juiste explosieveilige apparatuur te selecteren en passende veiligheidsmaatregelen te nemen om het risico op explosies te minimaliseren en de veiligheid van werknemers te waarborgen.

Waarom zijn Atex Zones zo belangrijk?

Het naleven van de ATEX Zone-richtlijnen is van cruciaal belang om de veiligheid van werknemers en de bescherming van de omgeving te waarborgen. Het niet naleven van deze richtlijnen kan leiden tot ernstige ongevallen, explosies en branden, met mogelijk verlies van mensenlevens en aanzienlijke materiële schade tot gevolg. Door de ATEX Zones te identificeren en de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen, kunnen bedrijven de risico’s minimaliseren en een veilige werkomgeving creëren.

De toegevoegde waarde van Notra

Notra is dé specialist in explosieveiligheid en al meer dan 25 jaar een betrouwbare partner op dit gebied. Notra is VCA en 9001 gecertificeerd en uw aanspreekpunt voor advies, productlevering, installatie, inbedrijfstelling en onderhoud. Tevens kunt u bij ons terecht voor verhuur van gasdetectie producten, trainingen en cursussen.

Wij zijn bereikbaar via email op info@notra..nl. Telefonisch kunt u ons bereiken op telefoonnummer +31 713619207.

 

 

Vertrouwd door 3000+ klanten

Al meer dan 30 jaar werken wij vanuit Noordwijk voor bedrijven die te maken hebben met toxische gassen en explosiegevaarlijke gassen. Daarnaast werken we samen met de maritieme sector, de overheid en diverse instanties. Wij hebben het vertrouwen van 3000+ klanten, van de multinationals tot het MKB.

 

Waarom kiezen voor Notra?